Wat doet een osteopaat bij rugklachten?
Rugklachten komen veel voor. Ongeveer 80% van de bevolking heeft er wel eens last van. Vooral lage rugklachten kom ik vaak tegen in mijn praktijk. Het goede nieuws is dat onderzoek heeft aangetoond dat osteopathie werkt bij acute en chronische rugklachten. Een osteopathie behandeling is voor veel mensen effectief. Dit komt omdat een osteopaat gericht op zoek gaat naar de oorzaak van de rugklachten. Wist je dat de oorzaak meestal buiten de rug zelf ligt? In deze blog vertel ik je alles over het ontstaan van rugklachten en hoe een behandeling precies verloopt.
Met welke rugklachten kun je terecht?
- Ischias
- Hernia / lumbaal radiculair syndroom
- Piriformis syndroom
- Ziekte Bechterew
- Ziekte van Scheurman
- Bekkenklachten (ook tijdens zwangerschap)
- Acute rugpijn of spit
- Chronische rugklachten
- Scoliose
- Whiplash gerelateerde klachten
- Fibromyalgie
- Acute torticollis
- Lumbaalfacetsyndroom
Hoe ontstaan rugklachten?
Bij slechts een klein deel van de gevallen is er sprake van een afwijking, zoals slijtage, kapotte of verzwakte wervels of bekkeninstabiliteit. Maar in de meeste gevallen tonen scans geen afwijkingen. De rugklachten ontstaan dan bijvoorbeeld door stress, een verkeerde houding, zwakke spieren of overbelasting. Wist je dat rugklachten ook kunnen ontstaan door een verminderde beweeglijkheid van de organen in je buik?
Heb jij last van rugklachten die maar niet over gaan? Heb je alles al geprobeerd, maar blijven de klachten bestaan? Dat is enorm vervelend. Langdurige rugklachten hebben veel invloed op je dagelijks leven. Het kan je enorm beperken in je doen en laten. Soms is de pijn zo erg dat een patiënt zelfs niet meer kan werken.
Wat ik doe als osteopaat bij rugklachten
Als osteopaat ben ik opgeleid om verbanden te kunnen leggen tussen gewrichten, spieren en organen. Ik bekijk altijd het gehele lichaam om de rugklachten te kunnen verhelpen of verminderen. Ik kijk dus verder dan alleen jouw rug. Vaak vind ik een oorzaak van de rugklachten waar iemand zelf nog niet aan heeft gedacht. Soms ligt de oorzaak bij de verbinding met de darmen of de nieren of is er sprake van bewegingsverlies of blokkades.
Ik begin altijd met een intake. Dit heeft als doel om inzicht te krijgen in de aard van de rugklachten, eventuele eerdere behandelingen of jouw medische voorgeschiedenis. Na de intake volgt het onderzoek van jouw rug en van de rest van je lichaam. Ik kijk naar de beweeglijkheid van jouw spieren, weefsels en organen. Zodra ik weet waar de verminderde beweeglijkheid vandaan komt, start ik met de behandeling.
Rugpijn behandeling bij een osteopaat
Het doel van de behandeling is om de beweeglijkheid te verbeteren, zodat jouw lichaam zichzelf daarna kan herstellen. Meestal zal de pijn hierdoor ook afnemen. Het is belangrijk dat jouw lichaam zijn werk zelf kan doen. Dit noemen we ook wel het zelfherstellend vermogen van het lichaam. In deze fase is het van belang dat je goed naar je lichaam luistert. Zorg ook voor voldoende beweging. Dit stimuleert de doorbloeding en zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen. Ook een gezonde leefstijl, zoals gezond eten, voldoende water drinken en voldoende rusten zijn erg belangrijk.
Zoek je een effectieve behandeling voor jouw rugklachten? Als osteopaat in Amsterdam kan ik jouw rugklachten verminderen of zelfs verhelpen. Maak gerust vrijblijvend een afspraak.
Wesley van Weerdenburg: jouw osteopaat bij rugklachten in Amsterdam!