Heeft jouw baby een voorkeurshouding? Raadpleeg een osteopaat!

Heeft jouw baby een voorkeurshouding? Lukt het je niet om dit zelf te corrigeren? Een voorkeurshouding is goed te behandelen door een osteopaat. In deze blog leggen we uit wat een osteopaat precies doet wanneer jouw baby een voorkeurshouding heeft. Ook lees je waarom het belangrijk is om jouw baby tijdig te laten behandelen.

Wat is een voorkeurshouding?

Wanneer baby’s hun hoofdje consequent naar dezelfde kant draaien, heet dat een voorkeurshouding. Volgens sommige studies heeft ongeveer 20% tot 30% van de baby’s een voorkeurshouding gedurende de eerste levensmaanden. Het is vooral goed zichtbaar wanneer de baby op de rug ligt.

Waarom moet je een voorkeurshouding behandelen?

Het is belangrijk om een voorkeurshouding vroegtijdig op te merken en te behandelen. Het kan namelijk leiden tot asymmetrische groei van de schedel. Ook kan het invloed hebben op de ontwikkeling van de nek- en schouderspieren. Een behandeling is belangrijk om een gezonde ontwikkeling te bevorderen en latere complicaties te voorkomen. Een voorkeurshouding kan leiden tot:

  • Asymmetrische groei of afplatting van de schedel
  • Spierongelijkheden in de nek, schouders en bovenrug
  • Spierzwakte aan de ene kant en overmatige spanning aan de andere kant
  • Vertragingen in de motorische ontwikkeling
  • Asymmetrische groei van het gezicht
  • Problemen met de wervelkolom
Voorkeurshouding osteopaat

Wat doet een osteopaat bij een voorkeurshouding?

Alvorens te starten met de behandeling zal ik altijd eerst een evaluatie uitvoeren om de oorzaak van de voorkeurshouding te vinden. Dit kan bijvoorbeeld een verminderde bewegingsvrijheid zijn in de nek, schedel of de wervelkolom.

De osteopathie behandeling bestaat altijd uit zachte manipulatieve technieken. Deze manipulatieve therapie zorgt ervoor dat de bewegingsbeperkingen in de nek, schedel en andere gebieden verbeteren. Dit vermindert de spanning die bijdraagt aan de voorkeurshouding.

Als osteopaat geef ik ook advies over nek- en schouderoefeningen die ouders thuis kunnen doen. Deze oefeningen helpen de baby om beide kanten gelijkmatig te gebruiken en de voorkeurshouding te corrigeren.

Voorkeurshouding? Raadpleeg een osteopaat!

Het doel van een osteopaat bij een voorkeurshouding is om de natuurlijke bewegingspatronen van de baby te herstellen, de spanning te verminderen en het evenwicht in spieren en gewrichten te bevorderen. De baby voelt zich comfortabeler en zal symmetrische bewegingen ontwikkelen. Heb je vragen over de voorkeurshouding van je baby? Ben je op zoek naar een gediplomeerde osteopaat? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

× Stel Direct Je Vraag!