Is osteopathie gevaarlijk? Dit is alles wat je moet weten

Is osteopathie gevaarlijk? Het gebeurt soms dat mensen ons deze vraag stellen. Er bestaat nog weleens onduidelijkheid over de werking en veiligheid van osteopathie. Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat osteopathie gevaarlijk is. Daarom behandelen we in dit artikel de belangrijkste informatie zodat je een goed beeld krijgt over de veiligheid van osteopathie.

Osteopathie: reguliere zorg of alternatieve geneeswijze?

Wetenschappelijk bewijs osteopathie

Osteopathie valt in Nederland onder de alternatieve geneeswijzen. Dit betekent dat osteopathie niet tot de reguliere geneeskunde behoort omdat dat de werking niet altijd geheel wetenschappelijk is bewezen. Osteopathie staat op een hoog niveau binnen het beroepsonderwijs, maar er bestaat binnen Nederland geen overheids- of universitaire erkenning.

Hoewel osteopathie niet volledig wetenschappelijk is bewezen, wordt er steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden over de effecten van osteopathie. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk valt osteopathie zelfs al onder de reguliere zorg.

Zowel in binnen- als buitenland zijn veel studies gedaan naar de effecten van osteopathie. We zetten enkele van de resultaten op een rijtje:

  • Een studie van 6 maanden toont aan dat osteopathie een positief effect heeft op de symptomen en frequentie van migraine. Martincik & Seffinger, oktober 2015.
  • Een vergelijkend onderzoek toont aan dat osteopathie een positief effect heeft op spierspanningshoofdpijn. Het aantal dagen met hoofdpijn verminderde significant in de osteopathisch behandelde groep. Anderson & Seniscal, september 2006.
  • Zes studies wijzen uit dat osteopathische behandeling lage rugpijn aanzienlijk vermindert. Licciardone et al, augustus 2005.
  • Osteopathie heeft een positief effect bij patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Patiënten die behandeld werden met osteopathie scoorden op symptomen en kwaliteit van leven significant beter dan de controlegroep. Hundscheid et al, november 2006.

Uit onderzoeken is gebleken dat osteopathie doeltreffend is voor patiënten met chronische migraine, spierspanningshoofdpijn, chronische nekpijn, lage rugpijn, darmklachten en PDS. De technieken die een osteopaat gebruikt worden over het algemeen als veilig beschouwd. In sommige gevallen kan het leiden tot kortdurende bijwerkingen zoals spierpijn of stijfheid.

Osteopathie door een gekwalificeerde osteopaat

Het is altijd verstandig om een osteopaat te bezoeken die goed is opgeleid en gekwalificeerd. Als osteopaat sta ik geregistreerd bij het NOF (Nederlandse Osteopathie Federatie). Dit houdt in dat ik een erkende osteopathie opleiding (5 jaar) heb gevolgd en jaarlijks de verplichte bijscholingen volg. Iemand met een NOF registratie is bevoegd, bekwaam en deskundig in de osteopathie.

De titel MSC – D.O. achter mijn naam betekent dat ik een universitaire masteropleiding heb gevolgd (in Gent, België). De term D.O. staat voor Diploma in Osteopathie. Osteopathie is niet gevaarlijk wanneer het wordt uitgevoerd door een goed opgeleide en gekwalificeerde osteopaat. Een gediplomeerd osteopaat weet bij wie hij welke technieken juist wel of niet moet gebruiken en zal de patiënt altijd doorsturen indien nodig.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of twijfels over de veiligheid van osteopathie? Twijfel je of osteopathie voor jouw specifieke situatie geschikt is? Neem dan contact met mij op voor een intakegesprek. Ik beantwoord graag al je vragen.

Is-osteopathie-gevaarlijk
× Stel Direct Je Vraag!